Σωματική Ψυχοθεραπεία

somaΗ Σωματική ψυχοθεραπεία (Body Psychotherapy) είναι σήμερα μια από τις ευρύτερα διαδεδομένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αποτελεί μία ολιστικού τύπου ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, που χρησιμοποιεί τόσο τα μέσα της κλασσικής ψυχανάλυσης (μεταβίβαση, μηχανισμοί άμυνας, όνειρα, κλπ.) όσο και το σώμα ως εργαλείο διάγνωσης και επίλυσης των ενδογενών συγκρούσεων του ατόμου, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει λειτουργική ταύτιση των ψυχικών και σωματικών εκδηλώσεων του ανθρώπου.

Το σώμα είναι η πιο αυθεντική πηγή γνώσης για το σύνολο του εαυτού μας, επειδή όλα τα βιώματά μας είναι «γραμμένα» σε αυτό. Στο σώμα συγκρατούνται, εν είδη «μνήμης» όλες οι συναισθηματικές μας εμπειρίες. Η στάση του σώματος λοιπόν, η τονικότητα των μυών, οι περιοχές με υπερτονία (ένταση) ή υποτονία (αδυναμία), η κατάσταση του Συμπαθητικού – Παρασυμπαθητικού συστήματος – η οποία φαίνεται εύκολα από το σώμα και τις συνήθειες του ατόμου – η καλή ή κακή κατάσταση της αναπνοής, η ποσότητα και ποιότητα της συνολικής ενέργειας του σώματος, το βλέμμα, η έκφραση, η κινητικότητα και πολλά άλλα, γίνονται εξ’ ίσου σημαντικά και διαγνωστικά και θεραπευτικά με τον λόγο και τα συναισθήματα.  Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι, όπως είπαμε και παραπάνω, το σώμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σκέψη και τα συναισθήματα.  Η σωματική ψυχοθεραπεία λοιπόν, χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές που αυξάνουν την επίγνωση του σώματός μας και βοηθούν στην συντομότερη αποκατάσταση των παθολογικών συμπτωμάτων.

reich

Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ θεωρείται ο πατέρας της σωματικής ψυχοθεραπείας. Ο Ράιχ υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Φρόυντ από το 1920 έως το 1934. Στο θεραπευτικό του σύστημα είναι φανερές οι ψυχαναλυτικές του ρίζες. Οι έννοιες του ασυνείδητου, του Εγώ-Υπερεγώ, των μηχανισμών άμυνας και της μεταβίβασης είναι βασικές στη ραϊχική θεωρία.

Το 1934 ο Βίλχελμ Ράιχ παίρνει αποστάσεις από το ψυχαναλυτικό κίνημα της εποχής του και υιοθετεί μια αυτόνομη πορεία, η οποία θα δημιουργήσει, με την πάροδο των ετών και μέχρι σήμερα ένα διακριτό ψυχοθεραπευτικό χώρο, που σήμερα μπορούμε να τον αποκαλέσουμε Σωματική Ψυχοθεραπεία. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε (νοητικές λειτουργίες), τα συναισθήματα μας (συναισθηματικές λειτουργίες) και η φυσικής μας κατάσταση (σωματικές λειτουργίες) αλληλοεπηρεάζονται συνεχώς, αποτελούν ένα σύστημα πράγμα που επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο από τις πιο πρόσφατες έρευνες της νευροανοσολογίας της ψυχοβιολογίας και άλλων κλάδων.

Γιατί να δουλέψω με το σώμα?

Όπως απέδειξε ο Ράιχ, εάν παράλληλα με τα κλασσικά εργαλεία της ανάλυσης επέμβω και στο σώμα, η ψυχοθεραπευτική διαδικασία επιταχύνεται πάρα πολύ.   Στη σωματική ψυχοθεραπεία δίνουμε μεγάλη προσοχή στη στάση του σώματος, στην αναπνοή, στις χρόνιες μυικές συσπάσεις κ.τ.λ.  Εμπλέκοντας λοιπόν ενεργά το σώμα στη θεραπεία το κέρδος είναι εντυπωσιακό.

Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr