Αυτοεκτίμηση

selfestΤο να εκτιμάς τον εαυτό σου σημαίνει να έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου, να πιστεύεις ότι αξίζεις σαν άτομο, και ότι είσαι αποδεκτός από τους άλλους.
Η Αυτοεκτίμηση είναι ίσως το σημαντικότερο ψυχολογικό εφόδιο για μια γεμάτη και καλή ζωή. Προέρχεται δε, από την συνηδητοποίηση ότι κάθε άνθρωπος διαθέτει τα δικά του ιδιαίτερα αξιαγάπητα χαρακτηριστικά και έχει μοναδικά ταλέντα και ικανότητες.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν σχετίζεται απαραίτητα με την έλλειψη ικανότητας. Αντίθετα είναι συχνά αποτέλεσμα της υπερβολικής έμφασης στις προσδοκίες των άλλων, όπως των γονιών, των φίλων, της κοινωνίας κ.α.
Είναι ανθρώπινο βέβαια για όλους μας, να αισθανθούμε κάποιες φορές ότι έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση – όταν για παράδειγμα μας απορρίψει κάποιος που αγαπάμε ή όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα. Όμως, σε πολλούς ανθρώπους, αυτή η αίσθηση χαμηλής αυτοεκτίμησης μπορεί να είναι μόνιμη.

Συνήθη συμπτώματα χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι να νιώθεις συνεχώς κουρασμένος, να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κάτι καλό να περιμένεις, να κάνεις αρνητικές σκέψεις, να αισθάνεσαι αποτυχημένος, να νιώθεις ότι είσαι σε αδιέξοδο, να είσαι θλιμμένος, πιεσμένος κ.λ.π. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αυτοεκτίμηση (και η έλλειψή της) επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας σε όλους τους τομείς (επαγγελματικό, ερωτικό, φιλικό, προσωπικό…)

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, χτίζεται κατά την παιδική ηλικία, μέσα από την εικόνα που οι γονείς μας έχουν για μας. Ο γονιός λειτουργεί ως “καθρέφτης” για τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Όταν ο γονιός δείχνει εκτίμηση και σεβασμό στο παιδί, όταν αποδέχεται την προσωπικότητα του με τις ιδιαιτερότητές της, όταν δείχνει στο παιδί του αγάπη, στήριξη, εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και το ενθαρρύνει να αναπτύξει τις δεξιότητές του, τότε το παιδί αναπτύσσει καλή σχέση εκτίμησης και αγάπης με τον εαυτό του. Όταν, αντίθετα, ο γονιός απαξιώνει το παιδί, όταν δεν το επαινεί για τις προσπάθειές του, όταν το παραμελεί συναισθηματικά, όταν απαγορεύει στο παιδί να εκφράζει τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του, τότε το παιδί νιώθει ότι δεν το αποδέχονται όπως είναι, ότι δεν είναι άξιο αγάπης, ότι “φταίει” το ίδιο. Με άλλα λόγια, δεν εκτιμά τον εαυτό του και αυτή η αίσθηση το ακολουθεί στην μετέπειτα ζωή του.

Τα καλά νέα είναι πως η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί! Μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει το μηχανισμό της χαμηλής του αυτοεκτίμησης και να βρει τις ρίζες του στην παιδική του, όπως είπαμε, ηλικία. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει το άτομο να αφομοιώσει τα συναισθήματα που ένιωσε μέσα απ’ αυτές τις εμπειρίες και να συνειδητοποιήσει τις περιοριστικές πεποιθήσεις, με τις οποίες έχει φορτωθεί. Αυτή η βαθιά κατανόηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αναθεωρήσει κανείς τα στερεότυπα που έχει για τον εαυτό του. Ο αναλυόμενος θα ανακαλύψει σιγά – σιγά τον αληθή εαυτό του και θα μπορέσει να τον αγαπήσει και να τον εκτιμήσει αληθινά

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr