Βιβλιοεπιλογές

paidia_mΤα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο.  Γονείς θέλουν“, Νίκος Σιδέρης, ψυχίατρος

«Σίγουρα, είναι μια τέχνη το να είσαι καλός γονιός. Στις συνηθισμένες περιπτώσεις, η κοινωνία, ο πολιτισμός και η οικογενειακή ιστορία εξοπλίζουν τους γονείς με την τεχνογνωσία και με τους ψυχικούς πόρους που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν και να λειτουργήσουν αρκετά καλά, δηλαδή επαρκώς, σαν γονείς. 
Ωστόσο, και σ’ αυτό το ζήτημα, για να μπορέσει να λειτουργήσει μια οικογένεια και να αναθρέψει ένα παιδί ψυχικά ισορροπημένο, η απόλυτη προϋπόθεση δεν είναι το καλός, αλλά το γονιός: Εκατομμύρια παιδιά έχουν μεγαλώσει με γονείς μετριότατους ως προς τη γονεϊκή τους λειτουργία. Και ποτέ κανένα παιδί δεν ανατράφηκε με τέλειους γονείς: Όλοι είχαν ατέλειες, ανεπάρκειες, κενά, προβλήματα…Όμως, το δίλημμα δεν είναι ή τέλειοι γονείς ή καθόλου γονείς. Το πρωταρχικό και απόλυτο ζητούμενο είναι να υπάρχουν γονείς»

———————————————————————————-

book2Παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι“,  Eric Berne

Ο Eric Berne ορίζει το ψυχολογικό παιχνίδι ως «μια σειρά συναλλαγών που κρύβουν μέσα τους μια μπλόφα».
Όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι όμως τόσο “διασκεδαστική” όσο ακούγεται…το αντίθετο, οι μπλόφες και τα παιχνίδια τροφοδοτούν υποκατάσταστα συναισθήματα και όχι τα πραγματικά…

.

.

———————————————————————————-

book1

Ο Βάτραχος στο ντιβάνι“, Robert de Board

Ο βάτραχος, ο διάσημος ήρωας του κλασικού πλέον αφηγήματος του Kenneth Grahame Ο Άνεμος στις Ιτιές, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης και οι πιστοί του φίλοι, ο Αρουραίος, ο Τυφλοπόντικας και ο Ασβός, φοβούνται μήπως κάνει καμιά τρέλα…  Αφού τον νταντεύουν, τον παρηγορούν και τον συμβουλεύουν να συνέλθει, του συστήνουν να αρχίσει ψυχοθεραπεία!

Μέσα από τους εύθυμους διαλόγους που συνθέτουν τις δέκα συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή του, ο Βάτραχος μαθαίνει να αναλύει τα αισθήματά του και να αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Σε αυτή τη διδακτική διαδρομή συναντάει το «εξεγερμένο παιδί» και τον «ενήλικα» που κρύβει μέσα του, ενώ, αυτάρεσκος και γεμάτος αυτοπεποίθηση όπως πάντα, αποφασίζει εντέλει να αφοσιωθεί σε ένα εντελώς νέο εγχείρημα…
Ξαναζωντανεύοντας αγαπητούς ήρωες και δίνοντας συνέχεια στη ζωή στην Ακροποταμιά, ο Robert de Board συνυφαίνει αριστοτεχνικά την ιστορία του Βατράχου με τις περίπλοκες διανοητικές διαδικασίες της ψυχοθεραπευτικής επιστήμης, αλλά και με τους τρόπους που η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία χειρίζεται την ψυχική εξάντληση. Η καθαρότητα της αφήγησης –απόσταγμα αληθειών– είναι θαυμαστή και η ανάγνωση του βιβλίου απολαυστική, τόσο για τους εφήβους όσο και τους ενήλικες κάθε ηλικίας.”

———————————————————————————–

book3Η ομάδα, το σώμα και η ψυχοθεραπεία”    Ομαδική σωματική ψυχοθεραπεία: Θεωρίες, δυναμική και πρακτική, Κλορίντα Λουμπράνο – Κωτούλα, Μαριλένα Κόμη

…Το σώμα δεν είναι μόνο σωματικό, δεν έχει μόνο αισθητηριακές και κιναισθητικές λειτουργίες, δεν αισθάνεται μόνο: έχει και την ικανότητα να “μιλάει”, αλλά και να θυμάται. Άρα, εγγράφεται σε μία ιστορία, εκείνη του υποκειμένου, και συνδέεται με το λόγο, με την επιθυμία και με το ασυνείδητο…

Τόσο το υλικό από συνεδρίες που υπάρχει σ’ αυτό το βιβλίο, όσο και τα θεωρητικά του μέρη αποπνέουν τη γνώση, τη σοβαρότητα και τον ψυχοδυναμικό και αναλυτικό τρόπο με τον οποίο οι συγγραφείς αντιμετωπίζουν κλινικά τον σωματικό παράγοντα στην ομαδική ψυχοθεραπεία…
Με πλήρη συνέπεια σε σχέση με το αντικείμενό του, δηλαδή το σώμα, κάτι που κατεξοχήν εκφράζεται άμεσα, το βιβλίο είναι γραμμένο απλά (καθόλου όμως απλοϊκά), ώστε να το κατανοεί και ο μη ειδικός αναγνώστης που ενδιαφέρεται για το θέμα”.   (Κλήμης Ναυρίδης, Καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)

————————————————————————————

joyΧαρά”,   Alexander Lowen

Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάθλιψη και κάνει «μαύρες» σκέψεις, το σώμα του εκδηλώνει παρόμοια συμπεριφορά, που εμφανίζεται σαν μειωμένη παρόρμηση και κινητικότητα, πιεσμένη αναπνοή και υπολειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα: χαμηλά επίπεδα ενέργειας. . . Αφεθείτε στο σώμα σας και στη ζωή! Ανακτήστε τη φυσική, «παιδική» κατάσταση της χαράς, που ήδη γνωρίζει το σώμα σας. Μάθετε ασκήσεις που θα σας αναζωογονήσουν και θα απελευθερώσουν καταπιεσμένα συναισθήματα. Ακούστε τα σήματα που στέλνει το σώμα και κατακτήστε την ευεξία, σε όλους τους τομείς!

.

————————————————————————————

love_orgasmΑγάπη και οργασμός“,  Alexander Lowen

Το μυστήριο του έρωτα βρίσκεται στην ίδια τη βάση της σεξουαλικής πράξης. Το βιβλίο «Αγάπη και οργασμός» ξεσκεπάζει τον μύθο των σεξουαλικών εγχειριδίων, τονίζοντας την αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στην προσωπικότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Μονάχα το άτομο που βρίσκεται σε επαφή με το σώμα του και τα συναισθήματά του, εξηγεί ο δρ. Λόουεν, μπορεί να φθάσει στον ολοκληρωμένο σεξουαλικό έρωτα. Εκθέτοντας σε απλή γλώσσα το εξαιρετικό έργο του Β. Ράιχ, ο δρ. Λόουεν εξηγεί γιατί πιστεύει πως η ολοκληρωμένη σεξουαλική ικανοποίηση είναι εφικτή μονάχα μέσα από τον ετερόφυλο έρωτα. Διάφορα ιστορικά από τη δεκαπεντάχρονη πρακτική του δρος Λόουεν τεκμηριώνουν προβλήματα όπως την οργασμική ανικανότητα στους άνδρες και στις γυναίκες, τον μερικό και πλήρη οργασμό, τις κινήσεις και τα αισθήματα κατά τη σεξουαλική πράξη, τον αυνανισμό, την ομοφυλοφιλία, τη σεξουαλική τελειοποίηση και ωριμότητα.

————————————————————————————

b80983Η ασθένεια ως γλώσσα της ψυχής“,    Ρύντιγκερ Ντάλκε     [2 Τόμοι]

Ερμηνεία των συμπτωμάτων και ψυχική αυτοθεραπεία

Ο Γερμανός ψυχοθεραπευτής ιατρός Ρύντιγκερ Ντάλκε ανήκει στην πρωτοπορεία της ψυχοσωματικής.  Συνεχίζοντας τη μέθοδο των μεγάλων κλασικών της ψυχολογίας, ανιχνεύει τον κόσμο των συμβόλων στο υποσυνείδητο, αναλύοντας τη λειτουργία κάθε οργάνου και ερμηνεύοντας μέσα από αυτή τον συμβολικό κώδικα, με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη συνείδηση του ασθενούς, για να τον βοηθήσει στο διάλογο με την ψυχή του και στην πρόληψη και θεραπεία “εκ των έσω”.  Απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό, αναλύει τις διδασκαλίες γνωστών μας φιλοσοφικών συστημάτων,  αποκαλύπτοντας βαθύτερες έννοιες, που παρέμεναν ωστόσο κρυμμένες.

————————————————————————————-

int-ZEN-MOTOSYKLETAΤο Ζεν και η τέχνη της συντήρησης της μοτοσυκλέτας“, Ρόμπερτ Πίρσινγκ

Χαρακτηρισμένο ως ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας, το βιβλίο αφηγείται την οδύσσεια προσωπική, συναισθηματική και φιλοσοφική του συγγραφέα, δημιουργώντας ένα κλίμα συγκινητικό και μαζί οδυνηρό. Μια αυτοβιογραφία νου και σώματος, ένα υπερβατικό βιβλίο.
Γραμμένο γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το φιλοσοφικό αυτό μυθιστόρημα περιγράφει την προσπάθεια επιβίωσης ενός συνεπούς ορθολογιστή σε έναν κόσμο, που, παρά τον διατυμπανιζόμενο ορθολογισμό του, παραμένει δέσμιος μιας επιστημονικοφανούς μεταφυσικής αοριστολογίας.  Ο «Φαίδρος» είναι καθηγητής έκθεσης ιδεών και ρητορικής στην τριτοβάθμια αμερικανική εκπαίδευση. Οι προσωπικές του αναζητήσεις τόν οδήγησαν (μετά από πολλές περιπλανήσεις στην ιστορία της επιστημονικής σκέψης) στους θεμελιωτές της ρητορικής τέχνης και του συλλογιστικού ορθολογισμού, τούς αρχαίους έλληνες σοφιστές.

————————————————————————————-

otaneklapse“‘Οταν έκλαψε ο Νίτσε“, Irvin D. Yalom.

Ο Yalom, επιχειρεί να προσεγγίσει και να διαφωτίσει τη σχέση της ψυχοθεραπείας με την υπαρξιακή φιλοσοφία. Μας μεταφέρει στη Βιέννη του 19ου αιώνα, στη μητρόπολη των διανοητικών ζυμώσεων. Ο εύπορος γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ, δέχεται μια επιστολή, όπου μια γυναίκα γράφει σε έντονο ύφος ότι πρέπει να τη βοηθήσει. Αφού συναντώνται, η θυελλώδης γυναίκα, ονόματι Λου Σαλομέ, του ζητά να γιατρέψει έναν φίλο της, καθηγητή φιλοσοφίας, από την κατάθλιψη και από την τάση να αυτοκτονήσει. Μόνο που ο ασθενών δεν θα πρέπει να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, αλλά να θεωρεί πως ακολουθεί αγωγή για άλλους λόγους, όπως για τις ημικρανίες του. Ο Μπρόιερ δέχεται να αναλάβει τον «περίεργο» ασθενή. Μετά από λίγο καιρό, δέχεται στο γραφείο του έναν άνθρωπο που σίγουρα δεν δείχνει με τίποτα ότι είναι το σπουδαίο πνεύμα που περιέγραψε η Σαλομέ. Και το όνομά του, «Νίτσε», δεν το έχει ξανακούσει. Όμως, από την πρώτη συνάντηση, ο γιατρός υποτάσσεται στο πνεύμα του φιλοσόφου. Μετά τα πρώτα ραντεβού, κάθε βράδυ που γυρνάει στο σπίτι, αφού τρώει με την οικογένειά του, συζητά με τον νεαρό μαθητευόμενό του, Ζίγκμουντ Φρόυντ, την ιδιάζουσα περίπτωση του ασθενούς. Ο Μπρόιερ ζητά από τον Νίτσε να κάνουν μια ανταλλαγή: ο γιατρός θα κουράρει το σώμα του φιλοσόφου και ο φιλόσοφος θα ελευθερώσει το μυαλό του γιατρού από τις αλλότριες σκέψεις. Η δυνατή καθημερινή επαφή θα τους οδηγήσει σε μια ανυπέρβλητης αξίας συζήτηση, για το σώμα, το πνεύμα, την ψυχή του ανθρώπου.

————————————————————————————–

0065497Να έχεις ή να είσαι?”  Έριχ Φρομ

Παρότι κύλησαν κοντά 30 χρόνια από την συγγραφή του βιβλίου αυτού,το “Να Έχεις ή να Είσαι” είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.  Σαν το “παλιό καλό κρασί  όσο περνά ο καιρός τόσο μεγαλύτερη (πνευματική και όχι “θησαυριστική”) αξία αποκτά!   Σε έναν κόσμο που ανακυκλώνει τους τελευταίους αιώνες τον τρόπο ζωής του “έχειν” (σε υλικό, πνευματικό, ψυχικό, διαπροσωπικό, αφηρημένο επίπεδο), το “μανιφέστο” του Fromm μπορεί να φαντάζει ουτοπικό, παρωχημένο στην χειρότερη περίπτωση…  Το αντίθετο συμβαίνει!!!  Ο τρόπος ζωής με βάση το “Είναι” είναι όχι μόνο σύγχρονος (και ταυτόχρονα διαχρονικός) αλλά και περισσότερο επιτακτικός από ποτέ για την ίδια την επιβίωση του Ανθρώπου… Ένα βιβλίο σταθμός που καλό θα είναι να το ξεφυλλίσουν όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι.

—————————————————————————————-

na_sou_poΝα σου πω μια ιστορία“,  Χόρχε Μπουκάι

Ο Χοντρός κάθισε σαν τον Βούδα πάνω σ’ εκείνες τις φριχτές μπλε πολυθρόνες του γραφείου του. Χαμογέλασε, με κοίταξε στα μάτια και, χαμηλώνοντας τη φωνή όπως έκανε κάθε φορά που ήθελε να τον ακούσουν προσεκτικά, μου είπε:
“Να σου πω μια ιστορία…”
Και χωρίς να περιμένει να συμφωνήσω, ο Χόρχε άρχισε να αφηγείται.
Ο Ντεμιάν είναι ένας ανήσυχος νεαρός φοιτητής που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Οι αναζητήσεις του τον κατευθύνουν στον “Χοντρό”, έναν πολύ ιδιόρρυθμο ψυχαναλυτή που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τη ζωή και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν τρόπο πολύ πρωτότυπο: σε κάθε συνάντηση, του διηγείται από μία ιστορία, κλασική ή μοντέρνα, “ανατολίτικη” ή “δυτικότροπη”, που πηγάζει από τη λαϊκή προφορική παράδοση ή απευθείας από τη φαντασία του “Χοντρού”. Οι ιστορίες αρχίζουν να λειτουργούν ως παραβολές, και ο Ντεμιάν κατασιγάζει τις αγωνίες και τις ανασφάλειές του, ωριμάζοντας μάλλον, παρά βρίσκοντας “έτοιμες λύσεις” και “συνταγές ευτυχίας”… Οι σχέσεις μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου δεν είναι -ούτε αυτές- συμβατικές και αναμενόμενες. Καβγάδες, διαφωνίες, συμπάθεια, αντιπάθεια, μίσος και αγάπη αφήνονται ελεύθερα να εκφραστούν, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δύο μοναδικούς λογοτεχνικούς ήρωες με σάρκα και οστά, προσφιλείς και οικείους στον αναγνώστη. Καμία σχέση εδώ με το στερεότυπο του ψυχαναλυτικού ντιβανιού και του οριζοντιωμένου πάσχοντος. Ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, διανθισμένος με εξαιρετικές αφηγήσεις ιστοριών, τοποθετούν το “Να σου πω μια ιστορία” στην κατηγορία των λογοτεχνικών βιβλίων, ασχέτως εάν, παγκοσμίως, τοποθετείται κάτω από την ετικέττα: “Βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας”.

————————————————————————————

0301060¨Η ψυχανάλυση στο θέατρο“,   Βίλχελμ Ράιχ

Οι σημαντικές αναλύσεις θεατρικών έργων σπανίζουν, πόσω μάλλον μια ανάλυση του “Πέερ Γκυντ”, αλλά και γενικότερα των έργων του Ίψεν. Έτσι πιστεύουμε ότι η παρούσα μελέτη του διάσημου ψυχαναλυτή Βίλχελμ Ράϊχ, που γράφτηκε πάνω από μισό αιώνα πριν, αποτελεί μια πολύτιμη συνεισφορά. Ο ίδιος ο συγγραφέας τονίζει ότι την έγραψε επειδή το έργο “Πέερ Γκυντ” «έχει γνωρίσει τις πιο διαφορετικές ερμηνείες και εξηγήσεις, λόγω του σκοτεινού συμβολισμού του και της ανικανότητάς μας να εμβαθύνουμε στο νόημά του». Εν προκειμένω, δεν πρόκειται απλώς για μία ακόμα ανάλυση, αλλά για μία από τις πλέον συναρπαστικές και ενδιαφέρουσες.

.

————————————————————————————

elephantΟ ‘Αλυσοδεμένος Ελέφαντας” , Χόρχε Μπουκάι

Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία: Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό όσο ο ελέφαντας του τσίρκου να κάθεται αλυσοδεμένος σ’ ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο;    Ο ”Αλυσοδεμένος Ελέφαντας” είναι μία από τις δημοφιλέστερες ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι, όπου ο διάσημος αργεντινός ψυχίατρος εξηγεί -για πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά- το λόγο για τον οποίο ζούμε όπως ζούμε και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε…

Όπως ο ελέφαντας της ιστορίας, έτσι και όλοι εμείς παραμένουμε υποσυνείδητα δεμένοι με τις ψυχολογικές μας αλυσίδες από την πιο τρυφερή μας ηλικία, τραυματίζοντας την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας.    Στη φάση της ανάπτυξης, το συνεχές ”ΜΗ” καταλήγει ολέθριο για την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε τον παιδικό μας κόσμο, και φράσεις όπως: ”’Δεν τα κάνουμε αυτά στην οικογένειά μας”,”Δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις”, ”Κανείς δεν τα κατάφερε σ’ αυτό που πας να κάνεις”, καταπνίγουν κάθε δημιουργική διάθεση. Πώς μπορεί κανείς να αντιδράσει;

Σε συνεργασία με τον φίλο του και διάσημο αργεντινό ζωγράφο και εικονογράφο Γκούστι, ο Μπουκάι προσαρμόζει αριστοτεχνικά την ιστορία του δημιουργώντας ένα παιδικό βιβλίο που μπορεί να προβληματίσει, να απελευθερώσει και να συγκινήσει τους πιο ευαίσθητους αναγνώστες: τα παιδιά.

————————————————————————————-

plato¨Πλάτωνας, όχι πρόζακ“,  Λου Μαρινόφ

Αυτό το βιβλίο βασίζεται στους μεγαλύτερους φιλόσοφους και στις σημαντικότερες φιλοσοφικές θεωρίες της ιστορίας για να σας δείξει πώς να προσεγγίζετε τα σημαντικά θέματα της ζωής σας.  Ασχολείται με τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουν: το χειρισμό των ερωτικών σχέσεων,  την ηθική διαβίωση,  την αντιμετώπιση του θανάτου,  την αλλαγή καριέρας και την εύρεση νοήματος στη ζωή.   Ο Λου Μαρινόφ, με εφευρετικό κι απολαυστικό τρόπο μας παρουσιάζει ένα σωρό προβλήματα της καθημερινότητας και μας δίνει μια άλλη  ¨φιλοσοφική¨ ματιά…

.

.

————————————————————————————

0301106Η Ερμηνεία των ονείρων” ,   Σίγκμουντ Φρόυντ

“Η Ερμηνεία των ονείρων” είναι, κατά την εκτίμηση του ίδιου του Φρόυντ, το σημαντικότερο έργο του, προϊόν μιας μεγάλης έμπνευσης, απ΄αυτές που «μόνο μια φορά έρχονται στη ζωή των θνητών». “Η Ερμηνεία των ονείρων” δεν είναι ούτε καζαμίας ούτε ονειροκρίτης. Είναι η Βασιλική Οδός, που οδηγεί κατευθείαν στο ασυνείδητο, στην πιο σκοτεινή περιοχή της ψυχής, τη γεμάτη ανικανοποίητα πάθη και απωθημένες επιθυμίες. Αυτήν ακριβώς τη σκοτεινή περιοχή, ο Φρόυντ έταξε σκοπό της ζωής του να την εξερευνήσει. Έτσι, “η Ερμηνεία των ονείρων”, το κλειδί για την είσοδο στο ασυνείδητο, εμπεριέχει με πολλούς τρόπους όλο το κατοπινό οικοδόμημα της ψυχανάλυσης, και γίνεται προπομπός μιας σειράς σπουδαίων έργων, που ανήκουν λίγο πολύ στην ίδια χρονική και θεματική περίοδο.

.
———————————————————————————–

 

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr