Λέω στ’ αλήθεια αυτό που νιώθω?

feelΕίστε σίγουροι ότι εκφράζετε τα συναισθήματά σας?
Μήπως ότι και να νοιώθετε, συνεχίζετε και έχετε την ίδια έκφραση…  Μην βιαστείτε να απαντήσετε…  Σε αυτή την περίπτωση ρωτήστε καλύτερα του κοντινούς σας ανθρώπους…  Τα συναισθήματα δεν είναι ούτε σκέψεις, ούτε αισθήσεις, ούτε πεποιθήσεις (αν και συχνά πολλοί άνθρωποι τα συγχέουν).  Στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν (συχνά ασυνείδητα) να δείξουν αυτό που αισθάνονται.  Υπάρχουν κάποια συναισθήματα που είναι δύσκολο να τα εκφράσουμε.   Πολλές φορές εκφράζουμε τη γνώμη μας για ένα γεγονός, χωρίς όμως να εκφράσουμε και τα συναισθήματά μας γι αυτό. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν έχουμε αρνητικά συναισθήματα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μας οδηγούν στο να κρύβουμε τα συναισθήματά.  Η έκφραση των συναισθημάτων όμως είναι κάτι που μαθαίνεται.

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που αναστέλουν την αυθόρμητη έκφραση των συναισθημάτων μας:

 

1) Ο φόβος της απόρριψης. Ο φόβος αυτός είναι καθοριστικής σημασίας για τις αναστολές μας.  Κάθε άνθρωπος για να νιώθει καλά χρειάζεται την αποδοχή και την αναγνώριση του κοινωνικού του περίγυρου. Πέφτουμε, λοιπόν, στην παγίδα να προσπαθούμε να είμαστε αρεστοί στους άλλους, να τους ευχαριστούμε και να ανταποκρινόμαστε συνεχώς στις προσδοκίες τους. Αν πράξουμε διαφορετικά φοβόμαστε ότι δεν θα μας συμπαθούν και ακολούθως θα μας απορρίψουν.  Εάν ταυτόχρονα έχουμε και χαμηλή αυτοεκτίμηση το πράγμα χειροτερεύει πολύ…

2) Κοινωνικά στερεότυπα. Οι άντρες για παράδειγμα αναμένεται να είναι πιο σκληραγωγημένοι και να δρουν χρησιμοποιώντας περισσότερο την λογική παρά το συναίσθημα.  Από τις γυναίκες αντίθετα, περιμένουμε να είναι πιο ευαίσθητες και συναισθηματικές και να εκφράζουν περισσότερο το τι νιώθουν.  Η έκφραση των συναισθημάτων από τους άντρες εκλαμβάνεται ως αδυναμία ενώ από τις γυναίκες ως ένδειξη θηλυκότητας, τρυφερότητας, ενδιαφέροντος προς τους άλλους κ.α.  Επίσης στην κοινωνία που ζούμε υπάρχει διάχυτη η ιδέα ότι δεν είναι σωστό να εκφράζουμε “αρνητικά” συναισθήματα, όπως θυμός, οργή, ζήλεια κ.τ.λ.  Έχουμε εκπαιδευτεί λοιπόν να σταματάμε αυτόματα τους εαυτούς μας όταν αισθανθούμε κάποιο από αυτά.

feelings

3) Ο φόβος της σύγκρουσης. Ο κόσμος έχει την πεποίθηση ότι για να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε σε λεκτικές διαμάχες ή έντονους καυγάδες.  Συνεπώς, οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε ότι, αν εκφράσουμε ευθέως αυτό που νιώθουμε και εάν συγκρουστούμε, τότε θα επέλθει οπωσδήποτε ρίξη στη σχέση.  Αυτό βεβαίως απέχει πολύ από την αλήθεια, αλλά διστυχώς έτσι έχουμε μεγαλώσει.

 

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr