Διαταραχές διατροφής

Anorexia

Οι διαταραχές διατροφής έχουν στην ουσία τους το ίδιο ψυχολογικό υπόβαθρο. Ας δούμε εν συντομία τις πιο συχνές:

1) Νευρική ανορεξία. Πρόκειται για μια επικύνδυνη διαταραχή, που άπαξ και ξεκινήσει, μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο φυσικής και συναισθηματικής καταστροφής. Το άτομο που αναπτύσσει μια τέτοια διαταραχή, συχνά ξεκινά με μια δίαιτα πιστεύοντας ότι η απώλεια βάρους θα βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του, την αυτοπεποίθηση του και τον αυτοσεβασμό του. Στην πραγματικότητα όμως, ο συνεχής υποσιτισμός έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Η νευρική ανορεξία μπορεί να επιφέρει σοβαρές οργανικές επιπλοκές ή ακόμα και το θάνατο.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ατόμων με αυτή τη διαταραχή είναι ο τρόμος στην ιδέα ότι μπορεί να παχύνουν ή να γίνουν παχύσαρκοι ακόμα και αν το βάρος τους είναι κάτω από το φυσιολογικό, η άρνηση των κινδύνων που συνεπάγεται το πολύ χαμηλό τους βάρος και η αίσθηση ότι είναι παχύσαρκοι έστω και αν είναι πολύ αδύνατοι. Το βάρος και η μορφή του σώματος καθορίζει την αυτοεκτίμησή τους. Στις γυναίκες διαταράσσεται η σταματά τελείως η εμμηνορρυσία και στα νέα κορίτσια καθυστερεί η έναρξή της.

Η διαδικασία του φαγητού γίνεται εμμονή. Το άτομο αναπτύσσει παράξενες συνήθειες διατροφής, αποφεύγει τα γεύματα, επιλέγει συγκεκριμένες “ασφαλείς” τροφές (χαμηλών θερμίδων) και τις τρώει σε μικρές ποσότητες, ζυγίζει προσεκτικά και τεμαχίζει το φαγητό. Προκειμένου να ελέγξει το βάρος του, περιορίζει δραστικά την πρόσληψη τροφής και επιδίδεται σε έντονη και καταναγκαστική άσκηση (περιοριστικός τύπος) ή όταν ξεφεύγει από την αυστηρή πειθαρχία και τρώει κανονικές ή μεγάλες μερίδες, προσπαθεί να απαλλαγεί από τις θερμίδες, προκαλώντας εμετό ή χρησιμοποιώντας καθαρτικά, διουρητικά ή κλύσματα (τύπος βουλιμικής κατανάλωσης/ακύρωσης).

Η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται κυρίως σε λευκές γυναίκες που θεωρούν ότι η προσωπική αξία και ευτυχία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη φυσική εμφάνιση. Τα στερεότυπα του δυτικού πολιτισμού που προβάλλονται στα μέσα επικοινωνίας και θέλουν τις γυναίκες πολύ λεπτές είναι η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου. Περίπου 90% των περιπτώσεων είναι γυναίκες και 10% άντρες. Συνήθως ξεκινά κατά την εφηβεία ή λίγο μετά τα είκοσι.

Η διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί σε μεταβατικές περιόδους, σε καταστάσεις σοκ ή απώλειας (εφηβεία, αλλαγή σχολείου, ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς, θάνατος, διαζύγιο, γάμος, οικογενειακά προβλήματα κ.λ.π.) όπου αυξάνονται οι απαιτήσεις σε ανθρώπους που ήδη είναι ανασφαλείς σχετικά με την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε προσδοκίες της ζωής. Αυξημένο κίνδυνο έχουν τα κορίτσια με πρώιμη σεξουαλική ωρίμανση, που μπορεί λανθασμένα να ερμηνεύσουν τις νέες καμπύλες τους ως πάχος και να νιώθουν άσχημα γιατί διαφέρουν από τις συνομήλικες τους.

Η θεραπεία των διαταραχών διατροφής είναι μια μακροχρόνια και δύσκολη διαδικασία που περιλαμβάνει ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη ώστε να επιλυθούν όλα τα θέματα που συμβάλλουν ή προκύπτουν από τη διαταραγμένη διατροφή. Η στατιστική λέει ότι περίπου το 80% των ατόμων που ακολουθούν κατάλληλη θεραπευτική αγωγή αναρρώνουν πλήρως ή κάνουν σημαντική πρόοδο.

2) Νευρογενής βουλιμία.  Πρόκειται για μια διαταραχή διατροφής όπου το άτομο καταναλώνει ανεξέλεγκτα, υπερβολικές ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια προσπαθεί να απαλλαγεί από τις θερμίδες προκαλώντας εμετό, χρησιμοποιώντας καθαρτικά, κάνοντας υπερβολική δίαιτα ή υπερβολική άσκηση. Όταν δεν τρωει ανεξέλεγκτα, κάνει δίαιτα μέχρι που νιώθει έντονη πείνα και ξαναμπαίνει σε βουλιμικό επεισόδιο.  Το βουλιμικό άτομο ενδέχεται να έχει τάσεις κλεπτομανίας, να έχει έκλυτη σεξουαλική ζωή, να κάνει κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών και πιστωτικών καρτών. Το βάρος του μπορεί να είναι κανονικό ή κοντά στο κανονικό εκτός αν συνυπάρχει ανορεξία.  Η νευρογενής βουλιμία (όπως και η νευρική ανορεξία) εκδηλώνεται κυρίως στις γυναίκες σε ποσοστό περίπου 90% έναντι 10% που είναι άντρες.

eat-slowly

3) Ψυχαναγκαστική υπερφαγία.  Πρόκειται για τη διαταραχή εκείνη κατά την οποία το άτομο έχει συχνά επεισόδια ανεξέλεγκτης υπερφαγίας όπου νιώθει ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου.  Τρώει πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό και συνεχίζει να τρώει ακόμα κι αν νιώθει πολύ χορτάτος.   Αισθάνεται ενοχές, αηδία, θλίψη μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας.   Συνήθως τρώει χωρίς να πεινάει και σκέφτεται συνεχώς το φαγητό.   Συχνά τρώει κρυφά από τους άλλους επειδή ντρέπεται και καταλήγει συνήθως στην παχυσαρκία.  Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να χρησιμοποιούν το φαγητό ως “μέσο” για να ανθέξουν απένατι σε έντονα συναισθήματα ντροπής, θλίψης, θυμού, μοναξιάς, ανασφάλειας κ.ο.κ. Αυτό συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία όπου διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες. Κάποιες οικογένειες χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο καθησυχασμού και παρηγοριάς, οπότε τα παιδιά συνηθίζουν να στρέφονται στο φαγητό όταν αισθάνονται πίεση, γιατί δεν έχουν μάθει πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίζουν το στρες.  Επίσης ένας άλλος αποσυμβολισμός είναι η χρήση του πάχους σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στους άλλους (ιδιαίτερα όσοι έχουν υποστεί κακοποίηση).  Τα περιτά κιλά δημιουργούν έναν κλοιό γύρω μας, ο οποίος μας προσφέρει ασφάλεια.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr