Διαχείριση χρόνου

time-managementΗ σωστή εκμετάλλευση του χρόνου μας είναι το μυστικό για την πραγματοποίηση των στόχων μας και των επιθυμιών μας.  Σε πολλούς ανθρώπους ωστόσο, ο χρόνος φαίνεται να τους ξεφεύγει μέσα απ’ τα δάχτυλά τους.  Και τότε νιώθουν μπερδεμένοι, απογοητευμένοι ή θυμωμένοι.  Συχνά  αναρωτιόμαστε: Τί έκανα λάθος;  Γιατί δεν μπόρεσα να τελειώσω εγκαίρως τη δουλειά που είχα σχεδιάσει;  Γιατί ποτέ δεν προλαβαίνω τις προθεσμίες;

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν αυτή τους την αδυναμία, πολλά άτομα χρησιμοποιούν κάποια από τα παρακάτω (ψευδή) επιχειρήματα:

 • Δικαιολογία 1η:  Η ζωή μου ελέγχεται από εξωτερικά γεγονότα.
 • Δικαιολογία 2η:  Πρέπει να τους ικανοποιήσω όλους! Που να προλάβω?
 • Δικαιολογία 3η:  Πρέπει να καταργήσω τον προσωπικό μου χρόνο για να τα καταφέρω…

 

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι εμείς και μόνον εμείς έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.   Οι άνθρωποι που δεν το πιστεύουν αυτό,  εξαρτώνται από εξωτερικά γεγονότα, όπως προθεσμίες ή προσδοκίες άλλων για να τους καθοδηγήσουν στην εκτέλεση ορισμένων εργασιών. Το να μάθει κανείς να αναγνωρίζει τι μπορεί να ελέγξει σε σχέση με τις επιλογές που έχει είναι το πρώτο βήμα στην πορεία διαχείρισης του χρόνου. Καλό είναι να αξιολογεί κανείς τι πρέπει να γίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να αποφασίζει τι μπορεί να αναβάλει.

vegos

Οι απόψεις και οι απαιτήσεις των άλλων μπορεί να μη σας ται­ριάζουν. Σκεφτείτε ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες προτού σκεφτείτε τι περιμένουν οι άλλοι από εσάς.

Όλοι έχουμε όρια. Το να μην τα αναγνωρίζετε σας ωθεί στο να γίνεστε τελειομανείς στις επιδιώξεις σας. Δεδομένου όμως ότι η τελειότητα είναι αδύνατη, δεν πρόκειται ποτέ να αισθανθείτε ικανοποιημένοι με ό,τι έχετε καταφέρει. Μόνο οι εφικτοί στόχοι μπορούν να σας βοηθήσουν να οργανώνετε καλύτερα το χρόνο σας και να απολαμβάνετε τη χαρά της επίτευξής τους.

Για να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά το χρόνο μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε  τους δικούς μας βιορυθμούς και να τους χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.  Ακόμη είναι πολύ σημαντικό  να ανταμείβουμε  τον εαυτό μας για την πρόοδο που κάνουμε.  

 

Παρακάτω παρατίθενται μερικές γνωστές τεχνικές για την αποτελεσματικότερη διαχείρηση του χρόνου μας:

 • Σκεφτείτε αυτά που θέλετε να κατορθώσετε μέσα σε ένα συ­γκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Το πρώτο βήμα είναι να ορίσετε καθαρά τους στόχους σας σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας
 • Ξεχωρίστε τους σημαντικούς στόχους και αποφασίστε ποιοι χρειάζονται την άμεση προσοχή σας και ποιοι μπορούν να αναβληθούν. Να είστε ρεαλιστικοί με τον διαθέσιμο χρόνο σας.
 • Προβλέψτε προθεσμίες (π.χ. αν είστε φοιτητής – φοιτήτρια, για εξετάσεις, προόδους, εργασίες) και σχεδιάστε έτσι το χρόνο σας προκειμένου αυτές οι προθεσμίες να μπουν στην καθημερινότητά σας. Φτιάξτε ένα λογικό πρόγραμμα με αυτές.
 • Το επόμενο βήμα είναι να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας τις δραστηριότητες που μπορούν να προγραμματιστούν με περισσότερη ευελιξία (σπορ, γυμναστική, χόμπι).
 • Εντοπίστε συγκεκριμένους στόχους για κάθε εβδομάδα και σημειώστε Α, Β ή Γ ανάλογα με το πόσο σημαντικοί είναι (Α: σημαντικότεροι στόχοι, Β: μέτρια σημαντικοί στόχοι, Γ: λιγότερο σημαντικοί στόχοι).
 • Δώστε προσοχή στην κατηγορία Β. Επαναξιολογήστε τους στόχους αυτής της κατηγορίας και επανατοποθετήστε τους είτε στην κατηγορία Α είτε στην κατηγορία Γ. Η αύξηση ή η μείωση της σημαντικότητας αυτών των στόχων θα σας βοηθήσει ώστε να μην αποσπάστε από τις δραστηριότητες που δεν ανήκουν στις προτεραιότητές σας.
 • Μην σπαταλάτε χρόνο σε λιγότερο σημαντικές δραστηριότητες. Είτε παραλείψτε τις είτε αναθέστε τις σε άλλον.
 • Αξιολογείστε τις δραστηριότητες της κατηγορίας Α (σημαντικότεροι στόχοι). Αποφασίστε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να φτάσετε σε αυτούς τους στόχους. Διαιρέστε τους σε μικρότερες ενότητες.
 • Αποφύγετε τη σπατάλη χρόνου και τα πολλά διαλείμματα. Προστατέψτε το πρόγραμμά σας λέγοντας «όχι» σε διακοπές, δραστηριότητες, αιτήματα ή ανθρώπους.
 • Το φυσικό περιβάλλον εργασίας σας μπορεί να σας βοηθήσει ή να εμποδίσει την επιτυχία σας. Φροντίστε να είναι απομακρυσμένο από θόρυβο και να έχετε κοντά σας τα εργαλεία που χρειάζεστε.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr