Έντονο στρες

betterstressStress! Μια λέξη που την χρησιμοποιούν πλέον όλοι! Το ψυχόσωμά μας αντιδρά στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και προκύπτουν έτσι τα συμπτώματα που οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ως στρες. Έχει σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις πάνω μας και δημιουργεί τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα. Το θετικό του είναι ότι μας ωθεί να δράσουμε και να σκεφτούμε νέες προοπτικές. Αν το βιώσουμε από την αρνητική του πλευρά, μάς κάνει να νοιώθουμε θυμό, απόρριψη, θλίψη και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, αϋπνία, υπέρταση, έλκος, καρδιακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις κ.λπ.  Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η γέννηση ενός παιδιού, μια απόλυση ή μια προαγωγή, μια νέα σχέση ή ένα διαζύγιο αποτελούν καταστάσεις στις οποίες κανείς νοιώθει έντονο στρες καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα.

Τό πρόβλημά μας βέβαια δεν είναι το θετικό στρες, που προσθέτει προσμονή και ενθουσιασμό στη ζωή μας.  Θα έχετε παρατηρήσει φαντάζομαι ότι οι προθεσμίες, οι ανταγωνισμοί, οι συγκρούσεις ακόμα και οι απογοητεύσεις και οι λύπες δίνουν βάθος και πλούτο στην καθημερινότητα (ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή φαντάζουν δυσάρεστα).  Η ουσία λοιπόν δεν είναι να εξαφανίσουμε το στρες από τη ζωή μας, αλλά να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε με θετικό τρόπο.  Χωρίς καθόλου στρες θα βαριόμαστε στο τέλος… Από την άλλη το υπερβολικό στρες μπορεί να μας καταρακώσει και να μας ακινητοποιήσει.

Για να ανταπεξέλθουμε λοιπόν στην πίεση πρέπει κατ΄αρχήν να εντοπίσουμε τις πηγές της.  Συνειδητοποιήστε τι σας προκαλεί αρνητικό στρες.  Μην το αγνοείται και μην αποφεύγετε το πρόβλημα.  Στη συνέχεια θα αναγνωρίσουμε τι μπορούμε να αλλάξουμε.

Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι συχνά η αντίδρασή μας στο στρες εξαρτάται από τις πεποιθήσεις μας σχετικά με την έννοια του κινδύνου (σωματικού και/ή ψυχολογικού).  Πολλές φορές υπερβάλλουμε στην εκτίμηση των συνεπειών που κάποιοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να έχουν στη ζωή μας.  Διογκώνουμε στο μυαλό μας μια δύσκολη κατάσταση και παίρνει διαστάσεις καταστροφικές…

Άλλες φορές πάλι περιμένουμε από τον εαυτό μας να τους ευχαριστεί όλους.  Επίσης δυσκολευόμαστε να κάνουμε διάκριση στο ποιες “υποχρεώσεις” έχουν μεγαλύτερη σπουδαιότητα.  Έτσι μας φαίνονται όλα κρίσιμα και επείγοντα.  Τακτικές σαν τις παραπάνω αυξάνουν πολύ την πίεση που νιώθουμε και μας κάνουν να νιώθουμε σαν σε αδιέξοδο.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr