Φοβίες

panic-attackΟ φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που έχει μεγάλη αξία για την επιβίωση του ανθρώπου.  Αν δεν φοβόμαστε για παράδειγμα, θα εκθέταμε εύκολα τον εαυτό μας σε κινδύνους.  Επίσης ο φόβος προετοιμάζει τον οργανισμό μας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την όποια απειλή.  Αυτός είναι ο υγειής φόβος.  Συχνά όμως το συναίσθημα αυτό (και με τη βοήθεια της φαντασία) διογκώνεται και ξεφεύγει από την υγειή πραγματική του διάσταση.  Τότε λέμε ότι έχει μετατραπεί σε κάποιο είδος φοβίας.
Οι φοβικές διαταραχές εμφανίζονται κυρίως σε άτομα που είναι ήδη ευάλωτα και σε περιόδους αυξημένου στρες και καθιστούν τη ζωή τους πολύ δυσλυτουργική.  Η αρρωστοφοβία, οι κρίσεις πανικού, η αγοραφοβία, η πετοφοβία (φόβος για τα αεροπλάνα) είναι μερικές από τις συχνότερα εμφανιζόμενες φοβίες.  Ας εξετάσουμε καναδυό απ’ αυτές.

Αγοραφοβία

Πρόκειται για το φόβο του ατόμου να βρεθεί σε μέρη ή καταστάσεις από τις οποίες η διαφυγή θα ήταν δύσκολη αν πάθαινε κάτι ή δεν θα υπήρχε διαθέσιμη βοήθεια στην περίπτωση εμφάνισης κάποιου συμπτώματος. Η αγοραφοβία είναι συχνά φυσικό επακόλουθο του πανικού, αλλά όχι πάντα. Τα πιο συνηθισμένα μέρη που αποφεύγουν τα άτομα που υποφέρουν από αγοραφοβία είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.λπ), super markets, εμπορικά κέντρα, συναυλίες ή μαζικές συναθροίσεις, μπαρ, ουρές, το αυτοκίνητο ιδιαίτερα σε μποτιλιάρισμα, αλλά και κλειστοί χώροι όπως ασανσέρ, κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια, δίπορτα αυτοκίνητα στα οποία η περίπτωση εγκλωβισμού παραλύει το άτομο. Η αγοραφοβία εμφανίζεται με συχνότητα 6% περίπου στο γενικό πληθυσμό. Αρχίζει μετά την ηλικία των 20 ετών και είναι συχνότερη στις γυναίκες.  Στις χειρότερες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να μένει συνέχεια μέσα στο σπίτι του όπου νιώθει πιο ασφαλής.
Η αγοραφοβία περιορίζει τη δραστηριότητα του ατόμου και το εγκλωβίζει σε ένα δυσλειτουργικό τρόπο ζωής. ερμηνείας της επικινδυνότητας των συμπτωμάτων και της πραγματικότητας

Πετοφοβία

aeroplano-keraunosΕνας περίπου στους δέκα ανθρώπους τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι θα πετάξουν με αεροπλάνο.   «Φοβάμαι να πετάξω (με αεροπλάνο) μέχρι θανάτου και έχω σταματήσει να το κάνω. Ο φόβος μου ξεκινούσε ένα μήνα πριν από την ημερομηνία που θα πετούσα. Ήταν φρικτό αυτό που αισθανόμουν, όταν η πόρτα του αεροπλάνου έκλεινε και ένιωθα παγιδευμένος.  Είχα ταχυκαρδία και ίδρωνα απίστευτα. Όταν το αεροπλάνο επιτάχυνε για την απογείωση, το γεγονός αυτό ενίσχυε το αίσθημα που είχα ότι δεν μπορούσα να βγω έξω. Όταν σκέφτομαι τις πτήσεις, βλέπω αμέσως τον εαυτό μου να είναι εκτός ελέγχου, πανικόβλητος. Δεν φοβάμαι ότι θα συντριβώ ή ότι θα «πέσω» σε αναταράξεις, αλλά το αίσθημα ότι είμαι παγιδευμένος».

Τα συμπτώματα είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά:

  • Αισθάνεται άσχημα όταν ακούσει συγκεκριμένους θορύβους ή όταν το αεροπλάνο απογειώνεται, προσγειώνεται ή στρίβει στον αέρα.
  • Αισθάνεται κλειστοφοβία όταν κλείσουν οι πόρτες.
  • Πετά μόνο όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσει στον προορισμό του.
  • Χρειάζεται αλκοόλ ή υπνωτικά για να μπορέσει να πετάξει.
  • Ανησυχεί για την πτήση ημέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες πριν από την πραγματοποίησή της.
  • Έχει αίσθημα ναυτίας, υπεροξυγόνωσης και τρεμούλας, από την πύλη επιβίβασης και σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Και, τέλος,
  • Δεν μπορεί να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο σε καμία περίπτωση – είτε πρόκειται για διακοπές είτε για επαγγελματικό ταξίδι.

Οι αεροπορικές εταιρείες, αναλογιζόμενες ότι ο παράλογος αυτός φόβος τούς κοστίζει αξιόλογα ποσά, πραγματοποιούν ειδικά πετοφοβικά σεμινάρια για όσους φοβούνται να πετάξουν. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων αυτών, στελέχη της αεροπορικής εταιρείας μιλούν για τη όλη διαδικασία της πτήσης.  Η θεραπεία αυτή ονομάζεται θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς, με στόχο τα άτομα να κατανοήσουν το τι ακριβώς συμβαίνει κατά την πτήση. Το σεμινάριο συνήθως ολοκληρώνεται με μία εικονική πτήση σε εξομοιωτή ή με μια πραγματική πτήση, με τον πιλότο να μιλά στους επιβάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να απαντά στις ερωτήσεις τους.

Όποιος έχει ταλαιπωρηθεί (ο ίδιος ή κάποιος οικείος του) από φοβίες ξέρει ότι πρόκειται για μια κατάσταση πολύ επιβαρυντική για τη ζωή και τη διάθεσή μας.  Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των φοβικών διαταραχών.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr