Γιατί χρειάζομαι ψυχοθεραπευτή αφού μπορώ να τα πω στο φίλο μου;

old_friend

Συχνά ακούμε την άποψη ότι η φιλία μπορεί να υποκαταστήσει την ψυχοθεραπεία.  Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εφόσον μπορούν να μοιράζονται τα προβλήματά τους με τους φίλους τους δεν χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η σκέψη αυτή περιέχει μια δόση αλήθειας αλλά δυστυχώς δεν καλύπτει τις περισσότερες περιπτώσεις.  Όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα, είναι πολύ φυσικό και υγιές να αναζητήσει πρώτα τη λύση με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του.  Οι συζητήσεις με τους οικείους μας προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση γιατί εκφράζοντας τα συναισθήματά μας αποφορτιζόμαστε.  Αυτό λειτουργεί μάλιστα καλύτερα σε ανθρώπους με απλή χαρακτηροδομή.  Στα παλιότερα χρόνια που η ζωή και οι ρυθμοί της ήταν πιο φυσική, μια καλή συζήτηση με ένα φίλο ήταν συνήθως αρκετή για να προσφέρει ανακούφιση και ηρεμία.
Στις μέρες όμως, όλα έχουν γίνει υπερβολικά πολύπλοκα.  Η βοήθεια που μπορούν να μας παρέχουν οι δικοί μας άνθρωποι δεν είναι αρκετή για να υπερκεράσει τις δύσκολες εσωτερικές καταστάσεις που βιώνουμε. Τις περισσότερες φορές οι φίλοι δεν ξέρουν πώς να μας βγάλουν από τις «παγίδες» της σύγχρονης πραγματικότητας.  Εδώ λοιπόν έρχεται η βοήθεια ενός ειδικού.
Η βασική διαφορά ενός ψυχοθεραπευτή από ένα φίλο μας είναι ότι ο πρώτος ξέρει να παραμένει ουδέτερος, αντικειμενικός και αποστασιοποιημένος από το πρόβλημα. Ο φίλος αντίθετα, όντας συνδεδεμένος μαζί μας, δεν μπορεί να εξαιρέσει τον εαυτό του από την κατάσταση. Έτσι οι λύσεις που θα προτείνει δεν μπορούν να είναι απαλλαγμένες από τις δικές του μύχιες επιθυμίες.  Ο θεραπευτής ακούει για να καταλάβει, ενώ ο φίλος ακούει για να απαντήσει και να συμβουλεύσει.  Ο φίλος δίνει λύσεις ανάλογα με τη δικιά του αντίληψη και ιδιοσυγκρασία.  Ο ψυχοθεραπευτής (έχοντας εκπαιδευτεί ειδικά πάνω στην ψυχοθεραπευτική πρακτική), ακούει ενεργητικά και χωρίς να μας κρίνει, με στόχο να βρει τα υποκρυπτόμενα μηνύματα στα όσα θα του πούμε.  Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις για όλους.  Χρειάζεται λοιπόν ένα έμπειρο και εκπαιδευμένο αυτί, για να εντοπίσει το «μίτο της Αριάδνης» που θα οδηγήσει στα κρυμμένα αίτια του κάθε προβλήματος.  Οι φίλοι μας αντίθετα, παρά την καλή τους πρόθεση, είναι «καταδικασμένοι» να βλέπουν πάντα μέσα από το δικό τους πρίσμα την κατάστασή μας. Έτσι δεν μπορούν να αποφύγουν να προβάλουν και να μεταβιβάζουν τα δικά τους θέματα επάνω μας.  Αν για παράδειγμα κάποιον τον απατά η γυναίκα του κι εγώ μοιραστώ μαζί του τις υπόνοιές μου ότι και η δική μου γυναικά ίσως με απατά, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα ενεργοποιήσω αυτόματα μέσα του το θυμό του και τη θλίψη του για το δικό του πρόβλημα.  Αυτό θα του στερήσει την αντικειμενικότητα και είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσει το μένος του για τις γυναίκες γενικότερα, καθιστώντας τον ανίκανο να δει τη δική μου περίπτωση σφαιρικά και αληθινά.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, καλό θα ήταν να το συζητήσουμε πρώτα απ’ όλα με τους δικούς μας ανθρώπους.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μοίρασμα των σκέψεών μας και κυρίως των συναισθημάτων μας με τους φίλους μας, θα μας ανακουφίσει και θα μας βοηθήσει συχνά να το ξεπεράσουμε. Αν ωστόσο διαπιστώσουμε ότι εξακολουθούμε να νιώθουμε άγχος και πίεση και αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, τότε καλύτερα να απευθυνθούμε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή.  Θα κερδίσουμε χρόνο και θα αποφύγουμε τις πιο δυσάρεστες εξελίξεις.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr