Κρίσεις Πανικού

panicattackH λέξη πανικός προέρχεται από το θεό Πάνα που με τις μεταμφιέσεις και τις ζαβολιές του τρόμαζε τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες. Η διαταραχή πανικού χαρακτηρίζεται από επεισόδια έντονου, ανεξέλεγκτου φόβου ή άγχους που μπορεί να εμφανίζονται ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Αυτές οι λεγόμενες κρίσεις πανικού μπορεί να παρουσιάζονται αρκετά συχνά ή μόνο κάπου κάπου και συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά της ώρας. Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων το άτομο νιώθει τρόμο και πιστεύει πως κινδυνεύει και απειλείται. Μπορεί η απειλή να εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα:

  • Σωματικό επίπεδο: «θα πάθω έμφραγμα και θα πεθάνω»
  • Κοινωνικό επίπεδο: «θα χάσω τον έλεγχο, θα εξευτελιστώ»
  • Ψυχικό επίπεδο: «θα τρελαθώ».

Μια κρίση πανικού συνοδεύεται από έντονα σωματικά συμπτώματα. Χαρακτηρίζεται πλήρης αν παρουσιάζονται τουλάχιστον τέσσερα από τα παρακάτω σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα:
Ταχυκαρδία και αίσθημα έντονων παλμών / Ζάλη, αίσθημα αστάθειας ή λιποθυμίας / Δύσπνοια / Πόνοι στο στήθος ή δυσφορία / Αίσθημα πνιγμού / Μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσεις σε όλο το σώμα / Ναυτία ή ανακάτεμα στο στομάχι / Εξάψεις ή κρυάδες / Εφίδρωση / Ταραχή ή τρεμούλες / Φόβος επερχόμενου θανάτου / Φόβος απώλειας του ελέγχου / Φόβος επερχόμενης τρέλας / Αίσθημα ότι τα πράγματα δεν είναι αληθινά ή αίσθημα του απόμακρου σε ό,τι συμβαίνει γύρω.
Επειδή τα συμπτώματα πανικού μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών (καρδιάς, πνευμόνων, νευρικού συστήματος), οι ασθενείς συχνά επισκέπτονται πολλούς γιατρούς πριν πάρουν μια σωστή διάγνωση του προβλήματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το βασικό σύμπτωμα της διαταραχής πανικού είναι ο συνεχής, επίμονος φόβος για μελλοντικές κρίσεις πανικού.
Υπολογίζεται ότι το 5% περίπου του γενικού πληθυσμού μπορεί να παρουσιάσει μια κρίση πανικού στη ζωή του. Μιλάμε για διαταραχή όταν τα περιστατικά αυτά επαναλαμβάνονται αρκετά συχνά (με ρυθμό μια φορά την εβδομάδα) ή αν έστω και ένα μεμονωμένο επεισόδιο έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό το άτομο που να διακατέχεται από συνεχή αγωνία για την εμφάνιση άλλης κρίσης (άγχος αναμονής). Διαταραχή πανικού μπορεί να παρουσιάζει το 1% – 1,5% του πληθυσμού. Αρχίζει σε νεαρή ηλικία (μεταξύ 20 και 30 ετών) και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

stop-panic-attacksΣτην πράξη ο φαύλος κύκλος που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κρίσεις πανικού ξεκινά συνήθως από κάποιο μικρό εσωτερικό ή εξωτερικό ερέθισμα π.χ. ένα σπυρί στη μασχάλη, μια ζάλη, μια δυσκολία στην αναπνολη κ.λπ. Αυτό ερμηνεύεται σαν απικύνδυνο σύμπτωμα κάποιας σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης. Αυτή η αίσθηση κινδύνου οδηγεί σε άγχος που συνοδεύεται από πολλά και έντονα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Όσο ο πάσχων ερμηνεύει τα συμπτώματα αυτά μ’ ένα καταστροφικό τρόπο, τόσο το άγχος και τα συμπτώματα αυξάνονται και μεγεθύνονται με αποτέλεσμα τον πανικό.
Η θεραπεία των πανικών περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές που αφορούν: αποσύνδεση του πανικού από συγκεκριμένες καταστάσεις, εξοικείωση με συμπτώματα παρόμοια με του πανικού ώστε να μην τρομοκρατείται χωρίς λόγο, εκπαίδευση στη θετική σκέψη, στη φυσιολογική αναπνοή, στη χαλάρωση και στη διαχείριση των φοβικών καταστάσεων.
Όμως πέρα και πάνω από τις επιμέρους τεχνικές που μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του φόβου, μόνο μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπεία βάθους μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, βοηθώντας να αποκαλυφθούν οι βαθύτερες αιτίες που κρύβονται πίσω από τον πανικό (π.χ. εσωτερικές συγκρούσεις, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, τραύματα παιδικής ηλικίας).

 

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr