Μοναξιά

monaksiaΗ μοναξιά είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα.  Όλοι οι άνθρωποι (ακόμη και οι πλέον υγειής) πρέπει να ανακαλύψουν τη δική τους απάντηση απέναντι σ’ αυτό το θέμα.  Είμαστε κοινωνικά όντα και έχουμε ανάγκη την αποδοχή της “αγέλης”…

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός που νιώθει μοναξιά είναι και στην πραγματικότητα μόνος του.  Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορούμε κάλλιστα να βρισκόμαστε με άλλα άτομα και μάλιστα σε οικείο περιβάλλον και παρ’ όλα αυτά να νιώθουμε απελπιστικά μόνοι. Για να καταλάβουμε καλύτερα όμως την έννοια της μοναξιάς είναι απαραίτητο να εξετάσουμε ορισμένους από τους τρόπους με τους οποίους τη βιώνουμε.

 Το πρόβλημα ξεκινά όταν είμαστε μόνοι επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή.  Ακόμη όταν χάνουμε συναισθηματικούς δεσμούς και όταν νιώθουμε ότι δεν υπάρχει κανείς στη ζωή μας με τον οποίο να μπορούμε να μοιραστούμε συναισθήματα και εμπειρίες.  Τέλος η αίσθηση της μοναξιάς μπορεί να μας κατακλύσει όταν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αποδεκτοί, αγαπητοί ή αρκετά καλοί για να μας κάνουν παρέα.  Υπάρχουν επίσης κάποιες συχνές σκέψεις που επιδεινώνουν την αίσθηση της μοναξιάς: «η μοναξιά αποτελεί σημάδι αδυναμίας ή ανωριμότητας», «για να νιώθω μοναξιά κάτι δεν πάει καλά με εμένα», «είμαι ο μοναδικός άνθρωπος που νιώθει έτσι». κ.λ.π.

Θα νιώσετε καλύτερα αν υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι η μοναξιά δεν κρατάει για πάντα.  Ενώ ασχολείστε με τις καθημερινές σας δραστηριότητες βρείτε τρόπους για να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους.  Δοκιμάστε να βρεθείτε σε νέες καταστάσεις και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν στις οποίες θα συναντήσετε ανθρώπους με κοινές προτιμήσεις με εσάς.  Αναπτύξτε κοινωνικές δεξιότητες.  Πλησιάστε και αφήστε τους άλλους να σας πλησιάσουν.   Επωφεληθείτε από εκδηλώσεις, σεμινάρια, δραστηριότητες που οργανώνουν ο δήμος ή η κοινότητα της περιοχής σας, σύλλογοι ή οργανώσεις.  Προσφέρετε εθελοντική εργασία σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.  Μη κρίνετε τους καινούργιους ανθρώπους που συναντάτε με βάση τους παλιούς.  Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και επομένως διαφορετικός.  Μην είστε βιαστικοί στην ανάπτυξη σχέσεων ή φιλιών.  Μια καλή σχέση χρειάζεται χρόνο και προοδευτικό μοίρασμα συναισθημάτων για να ανθίσει.   Δώστε αξία σε όλες τις φιλίες ή γνωριμίες σας και στα μοναδικά χαρακτηριστικά τους από το να μένετε καθηλωμένοι στη άποψη ότι μόνο μια ρομαντική σχέση θα σας ανακουφίσει από τη μοναξιά.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr