πόσο διαρκεί και πόσο κοστίζει

ThePriceIsRightΗ διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα από το ποιοι είναι οι στόχοι σου, πόσο σύνθετη είναι η κατάσταση που βιώνεις ή τι επιζητείς από τη θεραπεία.  Ο κάθε άνθρωπος έχει τους προσωπικούς του ρυθμούς επεξεργασίας και εξέλιξης σε σχέση με τα θέματα που θέλει να επιλύσει.  Γι’ αυτό είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε εξαρχής πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η θεραπευτική διαδικασία.  Για κάποιους ανθρώπους, η ψυχοθεραπεία είναι μέρος της επιδίωξής τους για διευρυμένη προσωπική ανάπτυξη, όταν κάποιοι άλλοι μπορεί να θέλουν απλώς να λύσουν ένα περιστασιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.   Επίσης πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο χρόνος που χρειάζεται έχει σχέση και με το ποια θεραπευτική τεχνική ακολουθείται.  Επιπλέον είναι εξαιρετικά σημαντικό το πόσο “δουλεύει” ο κάθε αναλυόμενος στη θεραπεία του.  Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τη θεραπευτική διαδικασία (και είναι αυτοί συνήθως που έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα), όταν κάποιοι άλλοι αποφεύγουν να εμπλακούν πραγματικά.  Γενικά πάντως θα μπορούσαμε με πολύ αδρές γραμμές να κάνουμε την εξής κατηγοριοποίηση:

Συμβουλευτική. Όπως εξηγήσαμε αναλυτικά και αλλού δεν είναι ψυχοθεραπεία.  Περιλαμβάνει έναν πολύ μικρό αριθμό συνεδριών (συνήθως τρεις έως δέκα), κατά τις οποίες ο πελάτης παρουσιάζει την κατάσταση που τον ενοχλεί και φεύγει με κάποιες προτάσεις – συμβουλές.  Ο σύμβουλος (ή ψυχοθεραπευτής) του δείχνει ότι υπάρχουν πάντα πολλές εναλλακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα και τον βοηθά να αποφασίσει…

Βραχεία ψυχοθεραπεία. Διαρκεί λίγους μήνες και ο αριθμός των συνεδριών είναι κανονισμένος από την αρχή (συνήθως από 10 έως 20 συνεδρίες).  Δεν φτάνει σε μεγάλο βάθος αλλά εστιάζει σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ψυχοδυναμικές μέθοδοι (π.χ. θεραπείες ψυχαναλυτικού τύπου, Gestalt, κ.α.).  Πρόκειται για τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους στις μέρες μας.   Το άτομο μαθαίνει νέους τρόπους αντιμετώπισης της πραγματικότητας και καθίσταται ικανό να αντιμετωπίζει πλέον μόνο του τις προκλήσεις της ζωής.  Ένας βασικός κύκλος ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας διαρκεί συνήθως γύρω στα τρία ή τέσσερα χρόνια με συχνότητα μία συνεδρία την εβδομάδα.   Βεβαίως όπως αναλύσαμε και παραπάνω τίποτα δεν είναι απόλυτο και ο ψυχοθεραπευτής με τον αναλυόμενο θα διευκρινίσουν αυτά τα θέματα στις πρώτες συνεδρίες.

Ψυχανάλυση βάθους.   Στις μέρες μας δεν τη συναντούμε πολύ συχνά γιατί απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ χρήμα.  Διαρκεί περισσότερο από πέντε χρόνια και οι συνεδρίες χρειάζεται να λαμβάνουν χώρα με συχνότητα τουλάχιστον δύο ή τρεις την εβδομάδα.

Το κόστος τώρα, είναι ανάλογο της ιδιαίτερα απαιτητικής εργασίας της Ψυχοθεραπείας και ορίζεται αντίστοιχα.  Το σίγουρο είναι πάντως ότι το κόστος της Ψυχοθεραπείας δεν είναι μεγαλύτερο από μια τυπική έξοδό μας με φαγητό και ποτό (για παράδειγμα).  Τελικά, το συνολικό οικονομικό κόστος της Ψυχοθεραπείας είναι πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με το οικονομικό κόστος που επωμίζεται κάποιος που ακολουθεί διαφόρων ειδών άλλες θεραπείες, με – ενδεχομένως – αμφίβολα αποτελέσματα.  Για να μιλήσουμε και με αριθμούς, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μια συνεδρία ψυχοθεραπείας κοστίζει συνήθως από 50 έως 80 ευρώ.  Βεβαίως έχω ακούσει και για πολύ αυξημένες τιμές (π.χ. 180 ευρώ) αλλά αυτές είναι περιορισμένες περιπτώσεις.  Στην Αμερική και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές είναι μεγαλύτερες από αυτές της Ελλάδος.

Από την άλλη, επειδή διανύουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, πολλοί θεραπευτές (ανάμεσά τους κι εγώ) προσαρμόζουμε μέχρι κάποιου σημείου τις τιμές μας ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη.  Σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να συζητήσετε αυτό το θέμα διεξοδικά με το θεραπευτή που θα επιλέξετε.

Η διάρκεια και το κόστος είναι σίγουρα βασικοί προβληματισμοί για όποιον σκέφτεται να ξεκινήσει Ψυχοθεραπεία.  Η επένδυσή μας όμως δεν είναι μόνο χρονική και οικονομική αλλά κυρίως συναισθηματική και με βάση αυτή την αναλογία θα πρέπει να σκεφτόμαστε την Ψυχοθεραπεία.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr