Σχέσεις εξάρτησης

linkΚάποιοι άνθρωποι μπλέκουν συχνά στη ζωή του σε “σχέσεις εξάρτησης” όπως λέμε.   Ας δούμε όμως τί σημαίνει αυτό.

Ακόμη και στις πιο ιδανικές σχέσεις, οι εντάσεις και οι διαφωνίες αποτελούν φυσιολογικό στοιχείο.  Για να χαρακτηρίσουμε μια σχέση «προβληματική» θα πρέπει αυτή να διακρίνεται από μια συνεχή ματαίωση.   Συνήθως το ένα μέλος της είναι για κάποιο λόγο «άπιαστο», δηλαδή δεν θέλει ή δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του συντρόφου του. To γεγονός αυτό οδηγεί το «εξαρτημένο» μέλος στη μοναξιά, την οργή, τού δημιουργεί εμπόδια στην εξέλιξη και του μειώνει κατακόρυφα την αυτοεκτίμηση. Τα κοινά σημεία μεταξύ των δύο συντρόφων είναι ελάχιστα, η επικοινωνία σπάνια και η απόλαυση μικρή.  Παρ’ όλα αυτά κανείς απ’ τους δύο δεν αποφασίζει να διαλύσει τη σχέση και να προχωρήσει παρακάτω!  Σε μία τέτοια σχέση, μία από τις σημαντικότερες ελευθερίες που στερείται κάποιος είναι αυτή, του να είναι ο εαυτός του.  Επίσης στερείται το δικαίωμα να αγαπά από επιλογή, αφού στην ουσία μένει καταναγκαστικά σε αυτή τη σχέση.

Επίσης συμβαίνει συχνά σε μια σχέση, ο ένας να μην έχει την ίδια αίσθηση ιδιωτικότητας με τον άλλον.   Σκεφτείτε ας πούμε μια  σύντροφο που θέλει τον φίλο της αποκλειστικά για τον εαυτό της 24 ώρες το 24ωρο,  ή  έναν άντρα που «χάνεται» από την παρέα του για τα μάτια ενός νέου έρωτα…  Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μιλάμε για σχέσεις εξάρτησης.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μας εμποδίζουν να φύγουμε από μια σχέση εξάρτησης:

Πρακτικοί λόγοι (άσχημη οικονομική κατάσταση, μικρά παιδιά κ.λ.π.)

Περιοριστικές πεποιθήσεις που προέρχονται από κοινωνικά στερεότυπα  («αν χωρίσεις έχεις αποτύχει» κ.λ.π.)

Υπαρξιακοί φόβοι (π.χ. μοναξιά!)

Χαμηλή αυτοεκτίμηση («δεν θα βρω ποτέ άλλον/η»,  «δεν είμαι αρκετά ελκυστικός/ή»)

Ο κυριότερος όμως παράγοντας που μας φυλακίζει σε άκαρπες σχέσεις είναι τα ασυνείδητα συναισθήματα που αναπτύχθηκαν κατά την παιδική ηλικία: Αν οι γονείς με την αγάπη τους μας ενθάρρυναν να είμαστε ανεξάρτητοι και να στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας, νιώθουμε ασφαλείς με τις έννοιες της απώλειας και του αποχωρισμού. Αν όμως μας μεγάλωσαν μέσα σε μια συμβιωτική σχέση, νιώθουμε ευάλωτοι να τα καταφέρουμε  μόνοι μας.

              Τα σημάδια της εξάρτησης:

  • Ξέρετε ότι πρόκειται για «κακή» σχέση, αλλά δεν κάνετε καμιά ενέργεια να την τερματίσετε.
  • Το “κέρδος” από τη σχέση είναι πολύ μικρό σε σχέση με τη “ζημία”  (π.χ. “εντάξει, μπορεί να με βρίζει όλη τη μέρα, αλλά το βράδυ με πάει βόλτα… ).
  • Στη σκέψη του τερματισμού νιώθετε αγωνία και φόβο.
  • Προσπαθώντας να τερματίσετε τη σχέση νιώθετε επώδυνα στερητικά σύνδρομα που ανακουφίζονται μόνο με το να επανακτήσετε επαφή.

 

Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε μια σχέση εξάρτησης, πρώτη προτεραιότητα είναι το να αναρρώσετε.   Φροντίστε τον εαυτό σας και ικανοποιήστε τις προσωπικές σας ανάγκες.  Αντιμετωπίστε με θάρρος τα προβλήματα και τις αδυναμίες σας.  Καλύψτε τα κενά που σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν αξίζετε.   Εστιάστε στις δικές σας ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αναζητάτε ασφάλεια προσπαθώντας να ελέγξετε και να αλλάξετε τους άλλους.  Καλλιεργήστε την πνευματική σας πλευρά.  Μάθετε να μην παγιδεύεστε σε παιχνίδια σχέσεων, αποφύγετε επικίνδυνους ρόλους («σωτήρας», «θύμα» κ.λ.π.).  Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης φίλων.  Ανοιχτείτε και μοιραστείτε μαζί τους τους φόβους σας, τα άγχη σας κ.λ.π.    Τέλος, μην επαναπαύεστε και ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr