Θεραπευτικό συμβόλαιο

contractΗ αποτελεσματικότητα μιας ψυχοθεραπείας (ατομικής ή ομαδικής) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη ενός σταθερού θεραπευτικού πλαισίου που οριοθετεί τους ρόλους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο μελών της θεραπευτικής σχέσης και τοποθετεί τη θεραπεία σε ένα σταθερό και ασφαλές έδαφος.

Η συμφωνία στην τήρηση ορισμένων κανόνων που διέπουν το θεραπευτικό πλαίσιο είναι ουσιαστική και όχι τυπολατρική καθώς στοχεύει στην ηθική δέσμευση θεραπευτή και θεραπευόμενου σε έναν κοινό θεραπευτικό στόχο. Ο Freud πρωτοχρησιμοποίησε το 1913 τον όρο «θεραπευτική συμμαχία», κάτι που αποτελεί μέχρι σήμερα μια τις λίγες μεταβλητές που είναι κοινά αποδεκτές από όλες τις θεωρητικές σχολές όσον αφορά στη θεραπευτική της αξία. Με αυτό το γνώμονα, μετά τις πρώτες δύο ή τρεις συνεδρίες γνωριμίας, συνάπτεται το θεραπευτικό συμβόλαιο, το οποίο σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της ψυχοθεραπείας. Σε πολλές χώρες (για παράδειγμα στην Αμερική) το θεραπευτικό συμβόλαιο συντάσσεται γραπτά και υπογράφεται τόσο από τον αναλυτή όσο κι απ’ τον αναλυόμενο, ώστε να δώσει ένα πιο επίσημο ύφος στην όλη διαδικασία. Στην Ελλάδα κάποιοι ψυχοθεραπευτές συνηθίζουν να το διατυπώνουν προφορικά και να ζητούν τη συμφωνία του θεραπευόμενου στους όρους του συμβολαίου, ενώ άλλοι επιμένουν να το υπογράφουν.

Ένα τυπικό συμβόλαιο, το οποίο προσωπικά χρησιμοποιώ, είναι το ακόλουθο:

———————————————————————————————————————————————————————————————————————-

                            Όροι συμμετοχής στην ψυχοθεραπεία

   • Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 50 λεπτά.
   • Tα ραντεβού ακυρώνονται μόνο για πολύ σοβαρό λόγο.
   • Εάν μια συνεδρία δεν ακυρωθεί 24 ώρες πριν, πληρώνεται κανονικά. Εάν ο θεραπευτής αναγκαστεί να ακυρώσει εκτάκτως μια συνεδρία, τότε παρέχει την επόμενη συνεδρία δωρεάν.
   • Αν αργήσετε στη συνεδρία σας, ο χρόνο σας δεν παρατείνεται.
   • Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι αυτό που καθορίζεται στην πρώτη συνάντηση.
   • Η ημέρα και η ώρα που καθορίζονται από την αρχή δεν αλλάζουν εκτός αμοιβαίων σοβαρών λόγων.
    • Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεν καπνίζουμε, δεν τρώμε, δε μασάμε τσίχλα, δε μιλάμε στο κινητό. Επίσης, εάν πρόκειται για συνεδρίες σωματικής ψυχοθεραπείας φροντίζουμε να φοράμε φαρδιά και άνετα ρούχα.

 

   • Πριν έλθετε στη συνεδρία σας, δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει αλκοόλ, ή άλλες ουσίες.
   • Για όσο χρόνο βρίσκεστε υπό ψυχοθεραπεία, δεσμεύεστε να μην κάνετε καμιά απόπειρα αυτοκτονίας.
   • Στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι σκόπιμο να αποφεύγετε την ανάγνωση ψυχολογικών – ψυχαναλυτικών βιβλίων.
   • Αν αποφασίσετε για οποιονδήποτε λόγο να διακόψετε την ψυχοθεραπεία σας, είναι χρήσιμο, πριν πάρετε την απόφαση, να κάνετε δύο ακόμη συνεδρίες.
   • Στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι πολύ πιθανό, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, να μη θέλετε να έρθετε σε μια συνεδρία, ή να νιώσετε ξαφνική αδιαθεσία κ.λ.π. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να επιμείνετε στην προσέλευσή σας.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Σημείωση: Οι συνεδρίες αυτές, στις οποίες θα λάβετε μέρος, είναι βιωματικές – ψυχοθεραπευτικές.  Ο ψυχοθεραπευτής πληρεί απολύτως όλα τα κριτήρια ψυχοθεραπευτικής επάρκειας, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχοθεραπείας (EAP) και η Εθνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ).  Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι και δεν θα πρέπει να θεωρείται ιατρός, ψυχίατρος ή ψυχολόγος.

 

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr