Τι είναι η Ψυχοθεραπεία

thinkingΟ άνθρωπος είναι μία ενότητα σώματος, νου και συναισθημάτων.  Όταν αυτά τα τρία μέρη του είναι σε αρμονία μεταξύ τους επιτρέπουν μία φυσιολογική ανάπτυξη του ατόμου.  Είναι όμως πιθανό κάποιες από τις λειτουργίες του ατόμου να έχουν αναπτυχθεί περισσότερο από άλλες κι έτσι να διαταραχθεί η ισορροπία τους και να προκύψει σχίσμα ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα (σώμα, νους, ψυχή – συναισθήματα). Ως αποτέλεσμα ενός τέτοιου σχίσματος το άτομο χάνει την επαφή με τον βαθύτερο – αληθή – εαυτό του και οδηγείται στην ανάπτυξη νεύρωσης*.

Ο Χαρακτήρας μας είναι ο προσωπικός ιδιαίτερος τρόπος ύπαρξης του καθένα μας. Περιλαμβάνει τις απόψεις για τον εαυτό μας και τον κόσμο, αλλά κυρίως τις ασυνείδητες πεποιθήσεις μας που ανάγονται στα παιδικά μας βιώματα, και που – αφανώς και υπογείως – καθορίζουν την συμπεριφορά μας και τον τρόπο σκέψης μας. Ταυτόχρονα τα όποια αρνητικά παιδικά βιώματα έχουμε, δημιουργούν στοιχεία του Χαρακτήρα που προδιαθέτουν σε ψυχική δυσφορία και συμπτώματα. Οι απωθήσεις και τα συμπλέγματα από την παιδική ηλικία μένουν μόνιμα στο ασυνείδητο και τρέφονται αδιάκοπα με νέα περιστατικά. Αυτά τα παθογόνα στοιχεία του Χαρακτήρα – και όχι όλη η προσωπικότητα – είναι το αντικείμενο της ψυχοθεραπείας (Ανάλυση του Χαρακτήρα).  Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η μετακίνηση από το σύμπτωμα στο πραγματικό πρόβλημα και η εξάλειψη της νεύρωσης.  Η ψυχοθεραπεία είναι επί της ουσίας,  μια διαδικασία αυτο-ίασης που επιτυγχάνεται μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται με τον θεραπευτή (θεραπευτική σχέση).  Ο θεραπευτής παρέχει την εξειδικευμένη γνώση αλλά και τη συναισθηματική παρουσία που χρειάζεται για να καθοδηγήσει τον αναλυόμενο σ’ αυτή τη διαδικασία.

site6Ο θεραπευτής δεν υποβάλλει βίαια τη θεραπευτική αλλαγή. Δεν καθοδηγεί σύμφωνα με τις δικές του ιδέες και αντιλήψεις. Δεν απορρίπτει τις δικές μας πεποιθήσεις. Δεν καταδικάζει τα σφάλματα και τα ελαττώματά μας. Μας προσφέρει τον απαραίτητο χώρο για να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε από μόνοι μας τη φύση των προβλημάτων μας. Μας βοηθά να αποδεχτούμε ξεκάθαρα τις ανάγκες μας και να σεβασθούμε τις αδυναμίες μας ώστε να μπορέσουμε με συστηματικές προσπάθειες να τις αντιμετωπίσουμε. Προτρέπει την εξωτερίκευση όλων όσων κρύβονται μέσα μας. Τα λόγια του προέρχονται από αυτό που έχει ακούσει και θέλουν να προκαλέσουν ένα καινούργιο άκουσμα. Σέβεται χωρίς προϋποθέσεις το λόγο και τη σιωπή μας και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την αξία μας και να βρούμε λύσεις!  Η επεξεργασία του υλικού που αναδύεται από αυτή τη διαδικασία και η σύνδεσή του με το παρόν, λειτουργεί θεραπευτικά σε όλα τα επίπεδα (συναισθηματικό, νοητικό, σωματικό).  Επίσης επιφέρει μια αναδόμηση της προσωπικότητας του αναλυόμενου και της στάσης του στη ζωή.  Η βαθιά αυτογνωσία που αποκτά, τον κάνει πολύ πιο δυνατό άνθρωπο, ικανό να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες και τα καθημερινά προβλήματα με πολύ πιο ψύχραιμο και ρεαλιστικό τρόπο.  Επιπλέον, τον βοηθά να έχει καλύτερη σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

——————————————–
* Με τον όρο νεύρωση εννοείται εκείνη η διαταραχή συμπεριφοράς σύμφωνα με την οποία το άτομο αδυνατεί ενίοτε να αντιμετωπίσει το άγχος και τις ενδοψυχικές του συγκρούσεις. Τον ασθενή βασανίζουν νοητικές συγκρούσεις μεταξύ του εγώ (περιλαμβάνεται ο ηθικός κώδικας τους ασθενούς) και ασυνείδητων ιδεών. Ο όρος εισήχθη για πρώτη φορά το 1789 από τον ιατρό William Cullen. Η πρώτη συστηματική έρευνα πάνω στις νευρώσεις έγινε από το Σίγκμουντ Φρόυντ στις αρχές του εικοστού αιώνα. Το άτομο που υπόκειται σε συμπτώματα νεύρωσης παρουσιάζει συνήθως φοβία, ψυχαναγκασμό και αγχωτικά επεισόδια.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr