Η ατομική ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορούν να το διαχειριστούν μόνοι τους και το οποίο δυσχεραίνει τη ζωή τους (π.χ. άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, προβλήματα σχέσεων, διατροφικές διαταραχές, εξαρτήσεις, κρίσεις πανικού, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ψυχοσωματικά προβλήματα κ.λ.π.). Κανένας δεν μπορεί να σας πει εάν χρειάζεστε ή όχι ψυχοθεραπεία. Εσείς οι ίδιοι θα σταθμίσετε την κατάστασή σας και θα αποφασίσετε εάν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε είναι “παραπάνω απ΄ τις δυνάμεις σας”. Στην εποχή μας πάντως, καταστάσεις σαν κι αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι πολύ συνηθισμένες και συναντώνται σε όλους τους τύπους ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου κ.λ.π.
Η ψυχοθεραπεία λειτουργεί μέσα σ’ ένα καθορισμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει τον τόπο, το χρόνο και τη διάρκεια των συναντήσεων, τη συχνότητα αυτών, την αμοιβή του θεραπευτή, την τήρηση εχεμύθειας και οποιαδήποτε λεπτομέρεια αφορά σε αυτά τα θέματα. Αυτές οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν εξαρχής μεταξύ θεραπευτή και αναλυόμενου στο πρώτο ραντεβού. Το θεραπευτικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά, απρόσκοπτα και αποτελεσματικά η όλη διαδικαία. Οι συναντήσεις της ατομικής ψυχοθεραπείας γίνονται σε σταθερή μέρα και ώρα, μία φορά (συνήθως) την εβδομάδα και διαρκούν περίπου 50 λεπτά.
Ο ψυχοθεραπευτής δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας προκειμένου το άτομο να “αφεθεί” και να εκφράσει τις μύχιες σκέψεις και τα συναισθήματά του. Σιγά σιγά, ο αναλυόμενος αρχίζει να συνηδητοποιεί τους μηχανισμούς που λειτουργούν “κάτω από την επιφάνεια¨ και καταλαβαίνει έτσι πολλές συμπεριφορές του, οι οποίες έως τώρα του φαίνονταν ασύνδετες. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της ζωής του.
Εάν αισθάνεστε ότι αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που σας δημιουργεί μεγάλο άγχος και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μην αφήσετε την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο. Όταν εμφανισθεί μια προβληματική κατάσταση στη ζωή μας, το ζητούμενο είναι να την επιλύσουμε κι όχι να ζούμε υπομένοντας την οδύνη που μας προκαλεί. Απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή κι αυτός θα σας καθοδηγήσει περαιτέρω.