Ομαδική ψυχοθεραπεία

group-therapyΟι ομάδες αυτογνωσίας ενηλίκων συμπληρώνουν και επιταχύνουν τη δουλειά που γίνεται στις ατομικές συνεδρίες.  Μια ομάδα ψυχοθεραπείας περιλαμβάνει συνήθως από 8 έως 14 προσεκτικά επιλεγμένους αναλυόμενους και έναν ή δύο συντονιστές (leaders). Όπως και οι ατομικές συνεδρίες, λαμβάνει χώρα σε καθορισμένο τόπο και χρόνο και διέπεται από ένα αντίστοιχο θεραπευτικό συμβόλαιο. Η ομάδα λειτουργεί ως ένας κοινωνικός μικρόκοσμος και μέσω της δυναμικής που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών δίνει στο άτομο την ευκαιρία ανάπτυξης και ωρίμανσης τόσο σε ατομικό – προσωπικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο.

Το άτομο μαθαίνει, μέσω λεκτικών και μη λεκτικών θεραπευτικών τεχνικών (π.χ. τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις φόρτισης – εκφόρτισης, διαπροσωπικές ασκήσεις, κ.α.) να έρχεται σε καλλίτερη και πιο συνειδητή επαφή με το σώμα και τη στάση του, να συνειδητοποιεί εντάσεις και χρόνιες σκληρύνσεις αλλά και τη σημασία αυτών στη λειτουργικότητα ή μη λειτουργικότητά του. Μέσω της ομάδας, μέσα σε ένα περιβάλλον συναισθηματικής σιγουριάς, ο αναλυόμενος προωθεί την εναισθησία (αυτεπίγνωση) του για τη συσχέτιση των παρελθόντων εμπειριών της παιδικής του ηλικίας με την ενδοψυχική λειτουργία του και τις διαπροσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει στο εδώ και τώρα.

Οι διεργασίες που αναπτύσσονται ειδικά στην ομάδα είναι :

1) Ο έλεγχος της πραγματικότητας , που βελτιώνεται σημαντικά με τη βοήθεια όλων των μελών.hands3_01
2) Η μεταβίβαση , που ιδιαίτερα στην ομαδική ψυχοθεραπεία είναι πολλαπλή προς τα διάφορα μέλη και τον θεραπευτή ή και συλλογική προς την ομάδα σαν να είναι η ίδια μια μεταβιβαστική μορφή .
3) Η ταυτοποίηση , που συμβαίνει σε πολύ έντονο βαθμό .
4) Η παγκοσμιότητα , που βοηθά τον ασθενή να δει ότι τα προβλήματά του είναι προβλήματα και άλλων ατόμων .
5) Η πίεση της ομάδας , για αλλαγή της δυσπροσαρμοστικής συμπεριφοράς των μελών της .
6) Η συνοχή , που είναι το αίσθημα ότι όλοι ανήκουν στην ίδια ομάδα, δέχονται ο έναςτον άλλο και εργάζονται υπεύθυνα για τον ίδιο σκοπό.
7) Η διαπροσωπική μάθηση, που βασίζεται στις διορθωτικές συναισθηματικές εμπειρίες των μελών .
8) Οι ερμηνείες , που δίνονται από τον θεραπευτή και ακόμη σημαντικότερο από τους ίδιους (που έτσι γίνονται και πιο εύκολα δεκτές και είναι πιο αποτελεσματικές).
9) Η εκτόνωση συναισθημάτων και η κάθαρση.
10) Η δημιουργική έκφραση.

 

Η διάρκεια της κάθε ομαδικής συνεδρίας είναι συνήθως από 100 λεπτά έως δύο ώρες και η συχνότητά της μία φορά την εβδομάδα.  Προσωπικά, λόγω των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι πελάτες μου, εφαρμόζω το εξής σύστημα: κάνω μια ομάδα κάθε δεκαπέντε ημέρες αλλά με διάρκεια 4 ώρες!  Έτσι ο αναλυόμενος έχει την ευχέρεια να συμμετέχει εναλάξ, τη μια εβδομάδα στην ομάδα του και την επόμενη εβδομάδα στην ατομική του συνεδρία.  Το κόστος μιας 4ωρης ομαδικής συνεδρίας είναι ίδιο με το κόστος της ατομικής.  Με τον τρόπο αυτό, έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ανταποκρίνονται καλύτερα.

Διεύθυνση

house-logo-md Λεωφ. Κηφισίας 25
115 23, Αμπελόκηποι , Αθήνα
phone-logo-md 210 6422 522
6942 555 697
email_logoinfo@nikospanos.gr